Over Slachtstraat

Slachtstraat Filmtheater is het nieuwste filmtheater, cultuurcentrum en horecagelegenheid in het hart van Utrecht. Wij zijn gevestigd in het voormalige Filmtheater ’t Hoogt, een prachtig monumentaal pand slechts één zijstraat verwijderd van de Neude. 

Ons wekelijkse filmprogramma wordt afgewisseld met speciale evenementen en filmreeksen. Ook vinden er bijzondere filmvertoningen plaats in aanwezigheid van regisseurs, cast en crew voor een nagesprek met het publiek. Diverse festivals hebben inmiddels hun plek gevonden in ons filmtheater, zoals het Nederlands Film Festival, Kaboom en Le Guess Who?.

Met drie bioscoopzalen, een sfeervol Grand Café en restaurant, en vergaderruimten zijn wij een welkome aanvulling op het culturele leven in de Utrechtse binnenstad. Ook leent Slachtstraat zich uitstekend voor verhuuractiviteiten zoals borrels, vergaderingen, symposia en filmvertoningen. Naast Springhaver en het Louis Hartlooper Complex zijn wij het derde filmtheater van filmmaker Jos Stelling.

Openingstijden

Horeca
Wij openen onze deuren dagelijks 30 minuten voor aanvang van de eerste film. Bekijk onze Agenda voor het actuele programma.

Keuken
Dagelijks van 12.00 tot 20.00 uur

Bioskassa
Onze bioskassa opent 30 minuten voor aanvang van de eerste film en sluit 10 minuten na aanvang van de laatste film.

Contact

Voor algemene vragen kun je ons rechtstreeks benaderen via info@slachtstraat.nl of 030-2004400. Klik hier voor meer contactinformatie.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

Bereik Slachtstraat via trein of bus. De dichtstbijzijnde haltes zijn:

  • Treinstation Utrecht Centraal ligt op loopafstand van Slachtstraat (8 minuten lopen).
  • Bushalte Neude ligt op loopafstand van Slachtstraat (3 minuten lopen). Diverse stads- en regiebussen stoppen bij deze halte.

Vind je route op Google Maps of plan je route via de 9292 OV Reisplanner.

Parkeren

Wij adviseren gebruik te maken van Parkeergarage La Vie (5 minuten lopen):

  • 24 uur per dag geopend
  • Er zijn 36 oplaadpunten voor elektrische auto’s
  • Er zijn 2 parkeerplaatsen voor gehandicapten
Geschiedenis

Slachtstraat Filmtheater werd in april 2022 geopend en staat in een van de oudste delen van de Utrechtse binnenstad. In 1968 werd er door Het Utrechtse Monumenten Fonds (UMF) een plan ontwikkeld om de zeven panden te restaureren en te bestemmen voor de cultuur. Onder de naam ‘Cultuur Centrum ’t Hoogt’ opende het in 1973 haar deuren met Huub Bals als leidinggevende. Het nieuwe centrum bood plaats aan kantoor- en expositieruimten, een theater, een eethuis en een klein filmhuis. Ook na het vertrek van Huub Bals, die in Rotterdam het befaamde Internationale filmfestival (IFFR) begon, vonden er in ’t Hoogt vele spraakmakende en spannende culturele activiteiten plaats.  

In 1981 initieert filmmaker Jos Stelling de Nederlandse Filmdagen en de Gouden Kalveren. Het hele versplinterde Nederlandse filmlandschap moest hierbij betrokken worden om het filmmaken te verheffen tot een van de hogere kunsten. Ruud Backx, directeur van ’t Hoogt, bood gratis kantoorruimten aan. Zo werd ’t Hoogt de thuisbasis van dit jaarlijks terugkerende evenement. 

Jos Stelling had ondertussen met Springhaver een eigen filmhuis en trok zich begin jaren negentig terug uit de Nederlandse Filmdagen. Hierop werd het inmiddels alom bekende evenement omgebouwd tot een ‘rode loper filmfestival’ dat al snel niet meer in ’t Hoogt paste en dus daar vertrok. Vervolgens begon Jos Stelling in 2004 in het oude politiebureau Tolsteeg aan ’t Ledig Erf het (ongesubsidieerde) Louis Hartlooper Complex.

Vanwege plannen om de panden te verbouwen tot woningen, eindigde de samenwerking tussen het Utrechts Monumentenfonds (UMF) in 2018 en moest Filmtheater ’t Hoogt de deuren sluiten. Uiteindelijk gingen deze plannen niet door en begin 2020 tekenden de eigenaar het UMF en Jos Stelling een overeenkomst om er opnieuw een filmtheater te vestigen.

Met veel liefde voor de stad en de film ontstond zo het vernieuwde huidige culturele filmcentrum Slachtstraat Filmtheater. Er bevinden zich drie zalen met in totaal 200 zitplaatsen en met de modernste technieken en comfort. Tevens is het complex verduurzaamd en is het mede dankzij een lift toegankelijk voor mindervaliden. De sfeer van het Grand Café, de Serre, de Achterkamer en het restaurant verwijzen naar het Parijs aan het einde van de 19e eeuw. 

Slachtstraat Filmtheater x Europa Cinemas

Slachtstraat Filmtheater is onderdeel van het Europa Cinemas Network, ter ondersteuning van de Europese film. Meer info: www.europa-cinemas.org